Pihtipudas-korua myy ja hallinnoi Pihtipudas-Seura ry.
Vuonna 1958 perustetun seuran historiassa omaa korua Pihtiputaalle ehdittiin miettiä jo muutamaankin otteeseen vuosikymmenten aikana. Kun Kalevala innostui Pihtiputaan omasta korusta ja koruaihion ainutlaatuisesta tarinasta, korun suunnittelu ja toteutus harppasi vihdoin ideasta käytäntöön.
Korua voi ostaa Kotiseudun Sanomien toimituksesta Pihtiputaalta ja näin tukea seuran tekemää tärkeää kulttuuri- ja kotiseututyötä.
Korun esikuvana on Pihtiputaalta, Pohjoisniemen Madenevankankaan kaivauksilta vuonna 1998 löydetty vanha, kampakeraamiselle ajalle ajoittuva ruukunpalanen, joka on sittemmin liitetty Suomen Kansallismuseon kokoelmiin. Ehkä maankamaran elämänjäljet, Pihtiputaan järvet rantoineen, suot ja harjut sekä tähtitaivaan johdatus Pohjolaan ovat toimineet ruukuntekijän inspiraationa. Nyt tuo muinainen ruukunpalanen on ikuistettu Pihtipudas-koruun. Korun muodot ja kuviot luotsaavat kantajaansa hahmottamaan omia juuriaan, elämän suuntaviivoja ja toivottavat kantajalleen voimaa ja rohkeutta kertoa ylpeästi omaa tarinaansa.
Pihtiputaalla yhdistyy hienolla tavalla kaunis luonto, vanha historia sekä hyviin liikenneyhteyksiin nojaavat elinkeinot.
Kalevala korun kanssa yhteistyössä toteutettu Pihtipudas -koru tuo esille hienolla tavalla paikkakunnan tuhansia vuosia vanhaa historiaa. Korun malli on peräisin noin 7000 vuotta vanhasta ruukunpalasta, joka on löytynyt paikkakunnallamme toteutettujen arkeologisten kaivauksien yhteydessä.
Pihtipudas on osa kauneinta järvisuomea ja samalla monien lomapaikka. Korun muodon kolme kulmaa, viittaavat kolmeen suurimpaan järveemme Muurasjärveen, Alvajärveen ja Kolimaan. Suurin osa Pihtiputaan nykyisistä asutuksesta sijoittuu näiden järvien rannalle. Mainitun kolmen järven rannoilla sijaitsee myös suurin osa paikkakuntamme noin tuhannesta loma-asunnoista.
Ari Kinnunen
Pihtiputaan kunnanjohtaja
Pihtipudas koru on ollut meillä ajatuksena aikaisemminkin muutamia vuosia sitten ja silloinkin suunniteltiin Pihtiputaalta löytyneen korun tai muinaismuiston hyödyntämistä korun mallina.
Hanke ei edennyt silloin. Nyt on kuitenkin Kalavala korun ja Pihtiputaan kunnan ja Pihtipudas seuran kanssa yhteistyössä syntynyt hieno Pihtipudas koru, joka pohjautuu kivikauden aikaiseen kampakeraamiseen löytöön. Pihtipudas seuran näkökulmasta koru on vahvasti kotiseututyötä ja paikkakunnan identiteetin vahvistaja. Itseni näen kulkemassa koru kaulassa asuinkyläni Korppisella olevan luontoreitin varrella olevan Pienen Kivimäen päällä. Mistä avautuvat hienot näkymät Pihtiputaan luontoon ja järvimaisemaan. Kivimäki on kuulunut jääkauden jälkeiseen Yoldian meren ulkosaaristoon. Täällä voi tuntea henkäyksen vuosituhansien takaa.
Pihtipudas koru on mielestäni aito asia ja sitä voi olla hyvin ylpeä..
Juha Siekkinen
Pihtipudas-seura ry:n puheenjohtaja vuonna 2019